top of page
Search

Pet razloga zašto je šivenje dobro za zdravlje

Updated: Feb 26, 2021

Bilo da ste kreativna osoba ili ne, šivenje i manje prepravke odeće bi trebalo da razmotrite kao dodatni hobi. Mašina za šivenje i periodični rad na njoj mogu imati i druge korisne efekte, sem popravke garderobe.


Šivenje ima i dokazano pozitivne efekte po vaše zdravlje. Iako može delovati neobično, postoji čak pet efekata šivenja koji su dobri po vaše zdravstveno stanje.


1. Šivenje umanjuje stres


Šivenje lepo upošljava vaš um i pomaže da se u organizmu spusti nivo stresa. Kada šijete, stvara se efekat sličan meditaciji i može da vam pomogne da se smirite nakon napornog dana. Fokusiranje na jednu radnju kada u ruci imate mašinu za šivenje, omogućava da se opustite.


2. Bolja koordinacija očiju i ruku


Ukoliko vas zanima da poboljšate koordinaciju i svoje motoričke sposobnosti, uzmite u ruke pribor za šivenje. Ova veština će vam pomoći u razvijanju bolje koordinacije između očiju i ruku. Pažnja u odnosu na detalje zahteva bolju koordinaciju i čak smanjuje negativne efekte po fizičko zdravlje, poput bola u leđima.

3. Moždani rast


Šivenje svakako zahteva kreativnost, koja poboljšava sposobnosti mozga da stvara nove moždane ćelije. Kako je mentalno propadanje rezultat gubljenja spojnica između neurona, šivenje upravo to sprečava i podstiče stvaranje novih moždanih ćelija.


4. Sreća


Kao i sve zanatske aktivnosti, tako i šivenje povećava lučenje dopamina u mozgu. Lučenje dopamina nas čini srećnijim i poboljšava naše pozitivno raspoloženje.


5. Deluje protiv demencije


Ukoliko vas zanima da poboljšate koordinaciju i svoje motoričke sposobnosti, uzmite u ruke pribor za šivenje. Ova veština će vam pomoći u razvijanju bolje koordinacije između očiju i ruku. Pažnja u odnosu na detalje zahteva bolju koordinaciju i čak smanjuje efekte po fizičko zdravlje, poput bola u leđima.

248 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2 Post
bottom of page